Freeride Snow Trip at POPOVA SHAPKA/FYROM

Τρελό  FREERIDE spot μέσα  στα πόδια μας .
Για προσωπικούς λογούς δεν μπορούσα φέτος να προγραμματίσω πονηρό χιονοδρομικό ταξίδι με αεροπλάνο και πολυήμερη διαμονή. Μην θέλοντας να ακολουθήσω  την πεπατημένη οδό της Βουλγαρίας και του πολυπληθούς Bansko  και επιθυμώντας κάτι με περιπέτεια και ξύλο βρήκα το www.eskimo-freeride.com
Είναι σε ένα χιονοδρομικό τo POPOVA SHAPKA πάνω από το Tetovo. Το χιονοδρομικό λειτούργει σαββατοκύριακα με ημερησία στα 12€ με αρκετά πράγματα αλλά απαρχαιωμένα lifts. Έχει πιστές σοβαρές αλλά και ήπιες για αρχάριους ενώ και αρκετή άπλα για carving  Tο eskimo-freeride λειτουργεί καθημερινά!
Το eskimo-freeride είναι απλό concept: μινιμαλ διαμονή και διατροφή, αλλά καλή , δώδεκα το πολύ άτομα , ανάβαση με ρατρακ  αποκλειστικά και κατάβαση χύμα όπου να ναι με οδηγό σε αυστηρά απάτητα μέρη.
Τα υψομετρικά είναι περί τα 1000 μετρά  κάθε φορά. Το σύστημα σε αντίθεση με ελικόπτερο λειτουργεί με κάθε τύπο καιρού  χιόνι, ομίχλη, αέρα και προφανώς ήλιο απλά σε περιορίζει στο συγκεκριμένο βουνό που όμως είναι αρκετό για 3-4 μέρες. Έχει από όλα: γυμνές πλαγιές, λούκια, δάσος πυκνό  και δάσος μαδημένο.
Το βουνό έχει ουσιαστικά μια νότια και μια βορεινή πλευρά που ανάλογα χρησιμοποιείς με τα συν και πλην της καθεμίας.
Οι οδηγοί (κροάτης ο ένας και νορβηγός ο άλλος) το ξέρουν σαν την τσέπη τους απλά πρέπει να σέβεσαι αυτά που λένε και να πειθαρχείς αλλιώς σε τρώει το μαύρο φίδι!
Οδηγίες και επικοινωνία  στα αγγλικά.
Σου παρέχουν το απαραίτητο εξοπλισμό χιονοστιβάδας και κάνουν μια μικρή,  αχρείαστη να ναι, εκπαίδευση.
Η χλιδή της ανάβασης με το Ρατράκ είναι μεγάλη.  Είσαι προστατευμένος, είναι χαβαλεδιαρικο και εξωτικό  και σου κουβαλάει το πρόγευμα και τα νερά σου.
Η μετάβαση  σε τρέλες πλαγιές σίγουρη και κυρίως αποκλειστική αφού το βουνό ανήκει μόνο σε όσους συμμετέχουν στο γκρουπ.
Η πρόσβαση στο μέρος είναι εύκολη από Ελλάδα με στρωτό δρόμο και μια μικρή ανάβαση  στα 1300 στο τέλος. Τρεις ωρίτσες από Θεσσαλονίκη.
Η τιμή για τις παροχές είναι αστεία αλλά όχι αμελητέα: 200 € όλα την ημερα.Περιλαμβανει ένα ρίσκο, καιρού και καλό είναι αφού είμαστε διπλά να ρωτήσουμε πρώτα τον λόκαλ για την ποιότητα και ποσότητα χιονιού. Κάλου κάκου κάντε μια σοβαρή ασφάλεια  αν και η γειτονική πολίχνη μοιάζει σχετικά οκ νοσοκομειακά. Αν το όχημα χαλάσει φαντάζομαι σε αποζημιώνουν αλλά μάλλον δεν έχει άλλη εναλλακτική εκτος από ορειβατικό σκι και μπιριμπα στο ξενοδοχείο…
Νυχτερινή ζωή με θηλυκά  και όργια μην περιμένετε, αν είστε παρέα θα περάσετε καλά αλλά όχι κοσμικά. Επίσης πάρτε τίποτα ανταλλακτικά μαζί σας γιατί δεν νομίζω να βρείτε εύκολα  αξεσουάρ για τα χειλάκια σας.
Κράνος απαραίτητο και  προσοχή γιατί κάτω από το απάτητο καραδοκούν που και που κοτρόνια  είπαμε αμιγώς off piste είναι! Νοικιάζουν fat skis.
Το spot δουλεύει με γερμανούς και σκανδιναβούς κυρίως όποτε το επίπεδο είναι υψηλό και αν δεν πας γρήγορα νοιώθεις την πίεση … είμαστε οι πρώτοι έλληνες και μάλλον θα ακολουθούσουν άλλοι.

Πηγή: Konstantinos Sapounakis

Αφήστε μια απάντηση