Κανονισμοί moguls

Τεχνικά χαρακτηριστικά του αγωνίσματος

Ο αγώνας των moguls περιλαμβάνει μια προκριματική σειρά τον ημιτελικό και την τελική σειρά, τον τελικό. Οι δύο αγώνες λαμβάνουν χώρα χρονικά την ίδια μέρα και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από τον ημιτελικό προκρίνονται 16 αθλητές όπου και θα αγωνιστούν ξανά στον τελικό για τις τελικές θέσεις. Ο ίδιος αγωνιστικός χώρος φιλοξενεί και τους δύο αγώνες , τον ημιτελικό και τον τελικό , οποίος έχει σχετικά απότομη κλίση καλυμμένη με Bumps / Moguls . Οι αθλητές θα πρέπει να κατέβουν την διαδρομή σε όσο πιο σύντομο χρόνο μπορούν ,χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη τεχνική και παρουσιάζοντας δύο ακροβατικές μανούβρες , τα άλματα.

Το Terrain

Η διαδρομή είναι μήκους περίπου στα 220 με 250 μέτρα σε μήκος, με 26-30 μοίρες κλίση. Έχει δύο ράμπες ( kickers ) για τα άλματα, ένα στην αρχή της διαδρομής και ένα στο τέλος. (Αριστερά μπορούμε να δούμε τις τεχνικές προδιαγαφές όπως αυτές δίνονται από την FIS )

Η βαθμολογία
Ο νικητής στο αγώνισμα αυτό κρίνεται από την συνολική βαθμολογία των επιμέρους τεχνικών σημείων του αγώνα και έχει ως εξής:

Τεχνική όπου αποτελεί το 50 % της βαθμολογίας
’λματα όπου και 25% της βαθμολογίας
Ταχύτητα όπου και 25% της βαθμολογίας

Χαρακτηριστικά της βαθμολογίας

H βαθμολογία της τεχνικής κατάβασης σε έναν αγώνα Moguls αφορά τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Τεχνική

* Διατήρηση στην γραμμή πτώσης
* Χρήση των moguls
* Ένα τόξο στροφής σε κάθε mogul
* Οικονομία κινήσεων
* Απορρόφηση του terrain, τα σκι θα πρέπει να παραμένουν σε επαφή με το terrain.
* Χάραξη της στροφής (όχι πλαγιολίσθηση)
* Θέση του σώματος
* Χρήση των μπαστουνιών
* Έλεγχος των σκι
* Επιθετικότητα

Τα άλματα

Η βαθμολογία εξαρτάται από το είδος του άλματος , φόρμα και προσγείωση καθώς και από το ύψος αλλά και έμπνευση της φόρμας που ο αθλητής θα παρουσιάσει. Η βαθμολογία δίνεται από τους κριτές οι οποίοι λαμβάνουν υπόψην τους το βαθμό δυσκολίας του άλματος  ύμφωνα με τον κανονισμό αγώνα.

Ταχύτητα

Η βαθμολογία εδώ υπολογίζεται μέσα από μια μαθηματική φόρμουλα και με βάση τον χρόνο που διανύει ο αθλητής την διαδρομή.

Οι κριτές

Οι αθλητές βαθμολογούνται από 7 κριτές 5 από τους οποίους βαθμολογούν την τεχνική (όπου η μεγαλύτερη και η χαμηλότερη βαθμολογία αφαιρούνται). Οι άλλοι δύο βαθμολογούν τα άλματα.

Δημοσίευση από Χρήστος Ματθαιόπουλος
Καθηγήτης Φυσικής Αγωγής – Εκπαιδευτής Χιονοδρομίας
xristos.mat@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση