Moguls και NewScool Torino 2006

Τορίνο 2006 και Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στο άρθρο που ακολουθεί γίνεται μια περιγραφή του αγωνίσματος των Moguls μέσα από τον ίδιο τον τελικό των αγώνων στο Τουρίνο έτσι όπως αυτός εξελίχθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Για όσους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ένας αγώνας Mogul μπορούν να δουν στο ακόλουθο σύνδεσμο (σύντομοι κανονισμοί) μια συνοπτική αναφορά του χαρακτήρα αυτού του αθλήματος και στην συνέχεια θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν με περισσότερη ευκολία τα γεγονότα του τελικού. Να πούμε κάπου εδώ πως τα Moguls συμπεριλαμβάνονται μαζί με τα Aerials στο ολυμπιακό πρόγραμμα του freestyle ski , ενώ το παγκόσμιο πρωτάθλημα και κύπελλο περιλαμβάνει ακόμα το Ski Cross και το Half Pipe . Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η FIS επέτρεψε κατά την παρουσίαση των αλμάτων την εκτέλεση inverted φιγούρων. Όπως για παράδειγμα back ή front flip με συνδυασμό περιστροφών εκτός άξονα – off axis spins , το γνωστό σε όλους μας NewSchool Style στο freestyle ski.

The Final

Ο BEGG-SMITH Dale ηλικίας των 21 ετών είναι κατά βάση καναδός από το whistler και ήταν στην εθνική ομάδα ή ήταν μέσα στους καλύτερους του καναδικού φυτωρίου στο freestyle skiing . Ωστόσο στην πορεία του δεν τα πήγε και τόσο καλά όπως και ο αδελφός του που είναι και αυτός αθλητής του freestyle ski , οπότε άλλαξαν εθνικότητα για να συμμετάσχουν με τα χρώματα της Αυστραλίας. ’λλοι μιλάνε για περίπτωση όπου η καναδική ομοσπονδία τον απέρριψε ας πούμε πιο επιδεικτικά, ο ίδιος μένει ουδέτερος τουλάχιστον επίσημα και η μετακίνησή του οφείλεται μάλλον στα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα. Έχει στην κατοχή του μαζί με τον αδελφό του μια αρκετά κερδοφόρα επιχείρηση παροχής υπηρεσιών στο internet . Tον περισσότερο χρόνο τον περνάει στα χιονοδρομικά της Ευρώπης και της Αμερικής παρόλο που έχει βασική έδρα την Μελβούρνη. Δουλεύει πολλές ώρες για την εταιρία του και για αυτό δεν βρίσκει τον χρόνο για προπόνηση που ο ίδιος θα ήθελε.

Κατά την διάρκεια του αγώνα δεν είχε παρακολουθήσει τις διαδρομές των συναθλητών του και ούτε ήξερε τι έπρεπε να κυνηγήσει. Ο Dale πρώτος στην γενική κατάταξη του παγκοσμιου κυπέλου και με αρκετές πρώτες νίκες μέσα στο 2005-2006 ήταν το φαβορί και αυτό έπρεπε να υπερασπίσει.

Η τεχνική (το 50% της συνολικής βαθμολογίας):Μένοντας κολλημένος με το terrain με παραδειγματική τεχνική συγκέντρωσε την μεγαλύτερη βαθμολογία από όλους. Η βαθμολογία που πείρε από τους πέντε κριτές για την τεχνική του ήταν από 4.8-4.9 με μάξιμουμ τους 5.0 βαθμούς για κάθε κριτή. Συνολικά συγκέντρωσε 14.5 από τους 15.0 σαν τέλεια βαθμολογία αφού για το τελικό σύνολο αφαιρείται ο καλύτερος και ο χειρότερος βαθμός από τους πέντε κριτές.

Τα άλματα, το 25%: Η προσθήκη του NewSchool style στα άλματα του mogul skiing έφερε τον Βegg – Smith να παρουσιάσει ένα back flip+Position+cross (bPp ) και ένα άψογο 720 off-axis – Dspin (7op ). Ο Dale συγκέντρωσε λιγότερη βαθμολογία από τον δεύτερο Ronkainen και τον τρίτο Toby Dawson , ωστόσο αυτό δεν του στέρησε το χρυσό. Η βαθμολογία στα άλματα ήταν 6.38 με 7.00 να είναι το μέγιστο.

Ο χρόνος 25%:Στον χρόνο ήταν ελάχιστα πιο αργός από τους άλλους δύο νικητές της δεύτερης και τρίτης θέσης. Φαίνεται λοιπόν ότι η πρώτη νίκη κρίθηκε στην τεχνική ως επί των πλείστων.

Ο RONKAINEN Mikko αργυρός νικητής των moguls ήρθε μαζί με τα χρώματα της Φιλανδίας για να λανσαριστεί στην πρώτη θέση κατά την διεξαγωγή του αγώνα μέχρι που έτρεξε ο Begg – Smith. Η Φιλανδία έχει από τις πιο δυνατές ομάδες στον κόσμο στο freestyle ski με πολλούς αθλητές που διαπρέπουν στον παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Ronkainen που είναι στην 18 θέση της γενικής κατάταξης και 9ος στην Ruka στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, από το τέλος του 2005 μέχρι και τους Ολυμπιακούς του 2006 δεν παρουσίασε κάποια ιδιαίτερη διάκριση ήρθε σχετικά στα ξαφνικά για να πρωταγωνιστήσει στον τελικό της 15 Φεβρουάριου. Οι Φιλανδοί πράγματι έχουν πολύ δυνατή ομάδα στο freestyle ski και ειδικότερα στο Mogul skiing με αθλητές όπως MUSTONEN Sami (3ος στο παγκόσμιο κύπελο – 22ος στον τελικό της 15ης) , LUUSUA Tapio (5ος στο παγκόσμιο), LAHTELA Janne (8ος στην κατάξη και μόλις 16 ος στον τελικό στις 15 φεβρουαρίου).

Τεχνική: Συγκέντρωσε σχετικά χαμηλή βαθμολογία σε σύγκριση με Dawson και με μεγάλη διαφορά από τον Bigg – Smith με μόλις 13.6.

Άλματα : Στα άλματα βαθμολογήθηκε με τους περισσότερους βαθμούς από τους δύο του βάθρου, όταν στο πρώτο kicker έβγαλε ένα πολύ καλό 720 + iron Cross και στο δεύτερο ένα 720 off – axiss DSpin . Σε σύγκριση με τον Begg – Smith ο Ronkainen στο πρώτο άλμα με το 720 Cross είχε μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας Degree Difficulty =1480 έναντι του 1280 του Smith με το back flip Cross . Οι αθλητές γνωρίζουν λίγο πολύ την τεχνική κατάρτιση των αντιπάλων τους (50% της συνολικής βαθμολογίας) οπότε με ανάλογη τακτική προσπαθούν να καλύψουν τους βαθμούς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Ronkainen πιθανών για αυτό το λόγο επέλεξε αυτόν τον συνδυασμό των αλμάτων αφού ξέρει ότι ο Begg – Smith είναι καλύτερος στην τεχνική ενώ στο πρώτο του άλμα ο τελευταίος δεν ρίσκαρε με ένα πιο σύνθετο άλμα, κάντε την σχετική σύγκριση από τα βίντεο του τελικού της τετάρτης που παραθέτονται.

Χρόνος : Κατέβηκε πιο γρήγορα από τον Begg – smith με 21.87 (ενώ ο smith 22.68) ενώ ήταν ελάχιστα πιο αργός από τον Dawson ο οποίος έβγαλε την διαδρομή με 22.47. Ο χρόνος ΔΕΝ είναι το παν λοιπόν σε αυτό το πολύπλοκο βαθμολογικό σύστημα των moguls.

O DAWSON Toby της τρίτης νίκης ναι μεν αμερικάνος είναι γεννημένος στην Κορέα εγκαταλελειμμένος από τους γονείς του όπου υιοθετήθηκε από δάσκαλους του σκι στο Vail του Colorado ! Έχει στο ενεργητικό του σοβαρούς τραυματισμούς όπου έχει σπάσει τον ώμο του, τον καρπό του ενώ έχει χάσει το ένα του νεφρό σε άσχημο ατύχημα στο σκι, παρόλα αυτά πήρε την τρίτη νίκη με την συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς, καθόλου λίγο. Το freestyle ski αποτελεί για αυτόν τρόπο ζωής και . . αναζήτησης. Ο Dawson των 28 ετών έχει ένα αρκετά πλούσιο παρελθόν στην καριέρα του, είναι 6ος στην γενική κατάταξη και 4ος στα moguls ενώ έχει πάρει πρώτες νίκες στο παγκόσμιο κύπελλο από την πρώτη εως και την τρίτη συνολικά 15 φορές !!. Ήρθε πρώτος στα Dual Moguls και τρίτος στο μονό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ruka της Φιλανδίας το 2005. Αρκετά έμπειρος αθλητής με πολλά extreme χόμπι όπως Dirtbiking,surfing, skateboarding.

Τεχνική: Παρά την τρίτη θέση συγκέντρωσε 13.8 βαθμούς πιο πάνω από τον δεύτερο Ronkainen. Να πούμε εδώ ξανά πως ο Begg – Smith ήταν με απόσταση πολύ καλύτερος στην τεχνική του για αυτό και οι 14.5 βαθμοί στο τεχνικό κομμάτι.

Άλματα : Όπως ο Ronkainen έτσι και ο Dawson παρουσίασε δύο άλματα με υψηλό βαθμό δυσκολίας DD=1510 στο πρώτο όπου και ήταν ένα 720 + Cross + Grab  και με DD =1500 δεύτερο, όπως και οι δύο πρώτοι του βάθρου, 720 off – axis DSpin .H βαθμολογία που συγκέντρωσε ήταν 6.54 πιο ψηλά από τον Begg – Smith και λίγο πιο κάτω από τον Ronkainen.

Χρόνος: Ο Toby τερμάτισε με 22.47 , πιο αργός από τον Ronkainen (21.87) και ελάχιστα πιο γρήγορος από τον Begg – Smith (22.68).

The conolusion

Το Mogul skiing λοιπόν σαν αγώνισμα πράγματι αποκτά άλλον αέρα με την προσθήκη των inverted φιγούρων (back/front flip σε off-axis θέση), τον γνωστό αέρα του NewSchool Skiing, σε ένα συνδυασμό με την γνώριμη τεχνική κατάβασης διαμέσου των Bumps. Μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς ότι η θέσεις στο βάθρο και γενικότερα η καλή παρουσία δεν είναι εύκολα να κριθεί δεδομένου της ιδιομορφίας του αγωνίσματος αλλά και του υψηλού επιπέδου των συγκεκριμένων αθλητών του freestyle ski σε παγκόσμια κλίμακα. Ευελπιστούμε πολύ σύντομα να ενταχθούν σαν αγωνίσματα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το Half Pipe καθώς και το Ski Cross με πολλαπλή συμμετοχή των αθλητών στα αγωνίσματα αυτά αφού έχουν στενή σχέση μεταξύ τους. Τέλος ίσως θα πρέπει και στην Ελλάδα να αρχίσει να δημιουργείται κίνητρο για την ενασχόληση αθλητών στο freestyle ski , οι απαιτήσεις σε περιβάλλοντα χώρο κάθε άλλο παρά υψηλές είναι, ενώ το ταλέντο δεν μας λείπει. Ήδη μπορεί να το διακρίνει κανείς από τους πολλούς Έλληνες freestyle boarders οι οποίοι μπορούν να σταθούν αξιοπρεπέστατα διεθνώς.

Στο παρακάτω βίντεο , μπορείτε να δείτε τα highlights:

Freestyle Skiing Men Moguls | Torino 2006 Olympic Games


Δημοσίευση από Χρήστος Ματθαιόπουλος
Καθηγήτης Φυσικής Αγωγής – Εκπαιδευτής Χιονοδρομίας
xristos.mat@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση