Το 2005 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του freestyle ski που διεξάχθηκε στην Φιλανδία (Ruka Finland 2005 Fis Freestyle World Ski Championships ) , προστέθηκαν στο πρόγραμμα αγώνων κσι επίσημα πλέον, δύο καινούρια αγωνίσματα. Το Half Pipe και το Ski Cross. Οι υποσχέσεις για τα δύο αυτά αγωνίσματα είναι πολλές. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στο Ski cross.
Το Ski Cross θυμίζει λίγο πολύ το γνωστό σε όλους μας moto cross, δεν είναι τυχαίο αφού από εκεί είναι εμπνευσμένο. Η αλήθεια είναι ότι δεν απέχει και πολύ σε ότι αφορά την φιλοσοφία του αγωνίσματος, μόνο που ένας αγώνας Ski Cross διεξάγεται σε χιονισμένο terrain. Φυσικά έτσι όπως κάθε αλπικό αγώνισμα έτσι και το ski cross έχει την δικιά του σειρά εξοπλισμού και ειδικότερα για τα σκι όπου είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει ο rider στις δύσκολες καταστάσεις ενός ski cross terrain (βλέπε χαρακτηριστικά παρακάτω).
Είναι ένας αγώνας γεμάτος αδρεναλίνη, εντελώς άμεσος όπου τέσσερις σκιερ ( riders ) διαγωνίζονται ο ένας τον άλλο ταυτόχρονα σε μια ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με τα γνωστά αγωνιστικά terrain του αλπικού σκι. Ο αγώνας διεξάγεται με την μορφή knock Out και οι δύο πιο γρήγοροι riders περνάνε στον επόμενο γύρο ενώ οι άλλοι δύο αποκλείονται, για να συμπληρώσουν μια νέα τετράδα με άλλους δύο riders που αγωνίστηκαν σε διαφορετική σειρά κ.ο.κ Στο τέλος γίνεται ο μικρός και ο μεγάλος τελικός όπου θα καθοριστεί η πρώτη μέχρι και την όγδοη θέση. Να σημειώσουμε εδώ ότι στις τελικές σειρές στην κατηγορία των γυναικών οι αθλήτριες είναι 16 ενώ στους άνδρες είναι 32. Νωρίτερα έχει χρονομετρηθεί ο κάθε rider μόνος του στην διαδρομή προκειμένου να λανσαριστεί στο τελικό group των 16 ή 32 αντίστοιχα. Δεν επιτρέπεται να τραβήξεις ή να σπρώξεις κάποιον άλλο αθλητή/τρια, σε περίπτωση ηθελημένης επαφής κρίνεται η εξαίρεση του αθλητή από τον αγώνα ή από τον επόμενο αγώνα κατά περίπτωση.
Η διαδρομή αυτή, πλάτους 12 μέτρων περίπου και ομοίως 18 μοιρών κλίσης αρκετά στενή ώστε η συμπλοκή να μπορεί να συμβεί αν πάσα στιγμή , αποτελείται από πολλές στροφές σλάλομ , που μοιάζουν περισσότερο με στροφές γιγαντιαίου (ακτίνα στροφής στα 15-17 μέτρα), μερικές από τις οποίες είναι διαμορφωμένες με σχετικά κάθετη κλίση ως προς το terrain σε μορφή ? pipe. Επίσης αποτελείται από κυλινδρικά tables τα λεγόμενα rollers ( εικόνα 1,εικόνα2), μπαμς ή moguls , κανονικά tabletops με kickers που σε απογειώνουν στο θεό, water jumps , στενότερα περάσματα σε σημεία της διαδρομής, gap jumps (δηλαδή άλματα όπου από κάτω είναι κενό !!) , εναλλαγές του terrain από επίπεδο σε πιο απόκρημνο. Το ενδιαφέρον στο στήσιμο μιας τέτοιας διαδρομής είναι ότι ο σχεδιαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα την φαντασία του. Είναι το απόλυτο αλπικό αγώνισμα όπου οι αθλητές μάχονται για την πρώτη θέση σχεδόν σώμα με σώμα κατά την κατάβαση και που δοκιμάζονται στην ικανότητα να διατηρήσουν τον έλεγχο!
Το ski cross δεν είναι ένας αγώνας που σε φέρνει αντιμέτωπο μόνο με το χρονόμετρο. Ρίχνεις τον εαυτό σου για τα καλά μέσα στην μάχη μαζί με άλλους τρις riders όπου θέλουν μόνο ένα πράγμα, να περάσουν την γραμμή τερματισμού πριν από σένα , με κάθε κόστος. Το ski cross προσφέρει σαν θέαμα ανατριχίλα , riders με ικανότητες κατάβασης και ενθουσιασμό, αγωνία από την εκκίνηση μέχρι και τον τερματισμό , δεν είναι εύκολος χώρος κατάβασης… για αυτό είναι τόσο θεαματικό να το βλέπεις και να συμμετέχεις , Αν τολμάς !
Η νέα αυτή προσθήκη στα παγκόσμιο πρωτάθλημα του freestyle ski , μπορεί να ερμηνευθεί σαν ένα βήμα ανανέωσης και έρευνας μέσα σε όλο αυτό το φάσμα της παγκόσμιας χιονοδρομίας ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις, πλαισιωμένο με την αγωνιστική φιλοσοφία έτσι όπως κάθε άθλημα θα πρέπει διεθνώς να διεξάγεται.
Βίντεο με Ski Cross:
* Video 1 (1,95MB)
* Video 2 (1,37MB)
Δημοσίευση από Χρήστος Ματθαιόπουλος
Καθηγήτης Φυσικής Αγωγής – Εκπαιδευτής Χιονοδρομίας
xristos.mat@gmail.com