Σε παλιότερο άρθρο είχε γίνει μια παρουσίαση για το ζήτημα των χιονοστιβάδων, δημοσιεύοντας μια μετάφραση από ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου του Jimmy Oden – Free Skiing & How to adapt mountain.
Για να δούμε και κάτι διαφορετικό που μέχρι τώρα δεν ξέραμε για τον έλεγχο χιονοστιβάδων. Πρόκειται για τις προετοιμασίες ενός big mountain event στο Revelstoke Mountain Resort (RMR) για τον Ιανουάριο που μόλις μας πέρασε και που έγινε για πρώτη φορά στην εν λόγω περιοχή.
Η ομάδα ασφάλειας του χιονοδρομικού καθώς και οι ειδικοί πρόβλεψης χιονοστιβάδων στρώθηκαν στην δουλειά για να δημιουργήσουν ασφαλείς συνθήκες διεξαγωγής του event , που φυσικά όλα επικεντρώνονταν στον έλεγχο χιονοστιβάδων.
Οι πρωινοί εκκωφαντικοί θόρυβοι στην περιοχή δεν ήταν μόνο από τα γνωστά εκρηκτικά αλλά από ένα καινούριο «όπλο» για την αντιμετώπιση χιονοστιβάδων που ακούει στο όνομα . . . Daisy Bell.
“Αυτό το πράγμα μοιάζει σαν ένα είδος σεληνακάτου , το οποίο κρέμεται από ένα ελικόπτερο “, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο ενός τοπικού Team Rider (Salomon) του Chris Rubens ο οποίος παρατηρούσε την διαδικασία ελέγχου για παραπάνω από μία ώρα !
“Ξαφνικά κάποιο είδος φλόγας/έκρηξης εκτονώθηκε από την βάση της συσκευής και αμέσως μετά προκλήθηκε χιονοστιβάδα, δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο ποτέ” , πρόσθεσε.
Η περιγραφή του Rubens δεν είναι και τόσο παράξενη. Η Daisy Bell είναι μοναδική στο είδος της κατασκευή και που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική μέθοδος στην Βόρεια Αμερική. Αυτή η συσκευή είναι ο αντικαταστάτης σε ορισμένες περιπτώσεις της παραδοσιακής μεθόδου ελέγχου , όπως ρήξη εκρηκτικών από το ελικόπτερο (Helicopter Bombing) , ή πέρασμα από patroller με σκι . Η Daisy Bell κρέμεται από το ελικόπτερο και παραμένει μετέωρη περίπου 10 μέτρα πάνω από το ύποπτο σημείο αποκόλλησης κάποιας πλάκας χιονιού. Η συσκευή έχει προσαρμοσμένες δύο μπουκάλες/δεξαμενές – μια με υδρογόνο και μια με οξυγόνο. Αφού γίνει η επιθυμητή μίξη των στοιχείων, οι χειριστές αναφλέγουν το αέριο – δημιουργώντας έτσι την ορατή φλόγα που εκτονώνεται από την βάση της συσκευής. Παρόλα αυτά την μεγαλύτερη επίδραση στην διαδικασία ελέγχου έχει το δυνατό ακουστικό κύμα της έκρηξης , το οποίο ακούγεται για περισσότερο από 6 χιλιόμετρα μακριά. Η εκτόνωση του αέρα, η πίεση, είναι αρκετά δυνατή για να προκαλέσει αρκετά επικίνδυνες χιονοστιβάδες.
[dailymotion width=”380″ height=”296″]http://www.dailymotion.com/video/x8e6sl_daisybell-tour-2009-canada_news[/dailymotion]
“H Daisy Bell δεν χρησιμοποιεί εκρηκτικά και έτσι η διαδικασία έχει λιγότερο κόστος από την στιγμή που μπορούμε να προκαλέσουμε πολλαπλές εκρήξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να αφήνει ίχνη στο πεδίο από εκρηκτικά ή άλλα υλικά που σχετίζονται με τους μηχανισμούς αυτούς.” σχολίασε ο Jim Bay, του οποίου η εταιρία Avatek Mountain Systems Inc. εκμεταλλεύεται την πατέντα.
Κατά τα λεγόμενα του προσωπικού του Revelstoke , η Daisy Bell είναι κάτι παραπάνω από μια ικανοποιητική μέθοδος.
“Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την συσκευή για παραπάνω από 30 λεπτά και να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο χιονοστιβάδας με περιορισμένο προσωπικό για ολόκληρη την ημέρα στον αντίποδα με τον παραδοσιακό τρόπο χρειαζόμαστε γύρω στις 2,5 ώρες και 12-14 άτομα από το προσωπικό ” σχολιάζει χαρακτηριστικά ο τεχνικός πρόβλεψης χιονοστιβάδων του Reveistoke Troy Leahey.
“Η εναλλακτική λύση φυσικά για τους πιο δύσκολους καιρούς είναι η ρήψη εκρηκτικών από το ελικόπτερο”, πρόσθεσε. Ο βομβαρδισμός από ελικόπτερο προϋποθέτει την απασχόληση περισσότερου προσωπικού τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα.
“Επίσης είναι και το θέμα της επέκτασης του ωραρίου , όπου πρέπει να σηκωθείς από τις 5.30 το πρωί και να είσαι εδώ το πολύ στις 7..” σχολίασε με χιούμορ ο Leahey.
Για την ώρα , το κέντρο (RMR) σκοπεύει να κάνει χρήση της συσκευής (Daisy Bell) για το Big Mountain Event , καιρού επιτρέποντος πάντα.
Υψος: 2.5 μέτρα
Διάμετρος: 1,5 μέτρα
Βάρος: 560 Κιλά
Κώνος έκρηξης:
Ανθεκτικός όπου τα μηχανικά του μέρη είναι από ατσάλι ,όπου διοχετεύεται το μίγμα αερίου στο σημείο ανάφλεξης και εκτονώνεται κατευθείαν στην επιφάνεια του πεδίου.
Σύστημα ελέγχου:
Ο χειρισμός της συσκευής γίνεται ασύρματα από το cockpit του ελικοπτέρου.
Η συσκευή χειρισμού δείχνει αν πάσα στιγμή το απόθεμα του μίγματος καθώς και την απόσταση του κώνου από το έδαφος.
Επιδράσεις της έκρηξης:
– Άμεση πίεση στην επιφάνεια του χιονιού χάρης το κωνικό σχήμα όπου οδηγεί την εκτώνοση του μίγματος κατευθείαν πάνω στο έδαφος.
– Κύμα πίεσης το οποίο δημιουργεί υπερπίεση και στην συνέχεια αρνητική πίεση της τάξεως των 25mbar σε μια ακτίνα δράσης στα 30 μέτρα περίπου και πάνω από το στρώμα χιονιού.
Συζήτηση για το θέμα μπορεί να γίνει εδώ.
Πηγές:
Artificial avalanche release system
Δημοσίευση:
Χρήστος Ματθαιόπουλος
Καθηγήτης Φυσικής Αγωγής
Εκπαιδευτής Χιονοδρομίας
xristos.mat@gmail.com