Εξοπλισμός – Κράνος

Οι πιο πολλοί νομίζουν ή θεωρούν ότι το κράνος είναι υπε-ρβολή και πως χαλάει το στυλ ή ότι είναι ” uncool “ (πω πω , μεγαλύτερη βλακεία από αυτό δεν υπάρχει !!!!! )Πολλές φορές άτομα που αναγνωρίζουν την προστασία που προσφέρει ένας εξοπλισμός νιώθουν κάπως μειονεκτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους στην σκέψη να το φορέσουν. Μια νοοτροπία γνωστή στα ελληνικά βουνά που με μια λέξη παραπέμπει σε ένα μόνο πράμα , ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ! Μια βόλτα στα χιονοδρομικά του εξωτερικού και θα δείτε πλέον όλους αυτούς τους cool riders να φοράνε και από ένα. . .
Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το πάρκο σκιερ ή boarder (θα μου πεις στην Ελλάδα , ποιο πάρκο , τέλος πάντων.. ) ή του αρέσει στο βουνό να φτιάχνει τα δικά του πράματα , άλματα κτλ . είναι καλό να γνωρίζει γιατί το κράνος θα του προσφέρει ασφάλεια.

Λίγα χρόνια νωρίτερα συνήθιζαν να φοράνε κράνος μόνοι οι extreme riders, μιλάμε τώρα για επαγγελματίες στον χώρο του εξωτερικού. Ωστόσο σήμερα είναι αρκετά διαδομένη η χρησιμότητά του , ειδικά αν κινείσαι σε χώρους όπως σε ένα πάρκο ή half pipe ή αν κάνεις backcountry σε απόκρημνες πλαγιές. Όσο και αν φαίνεται παράξενο ή απίθανο έχουν σημειωθεί θάνατοι στα χιονοδρομικά ανά τον κόσμο που προήλθαν από τραυματισμούς στο κεφάλι. Απλώς δεν διαδίδονται από τα μέσα.

Πολλοί πιστεύουν πως το κράνος πρώτα από όλα προ-στατεύει από εκδορές ή ανοιχτές πληγές , σκισίματα και κατάγματα του κρανίου του εγκεφάλου. Έτσι επειδή στο χιόνι δεν είναι τόσο εύκολο να συναντήσεις σε μια πτώση κάτι αιχμηρό , μια πέτρα ή ένα κορμό ή ένα δένδρο εν πάση περιπτώσει , το θεωρούν μη αναγκαίο και υπερβολικό. Ωστόσο το κράνος προστατεύει εξίσου σε μεγάλο βαθμό από τους κραδασμούς μιας πτώσης με το κεφάλι, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάσειση ακόμα και σε επαφή με ένα χιονισμένο terrain , πόσο μάλλον αν είναι μέσα σε ένα καλοφτιαγμένο και συντηρημένο πάρκο ή half pipe σκληρό terrain ή μια παγωμένη πίστα! Μια διάσειση μπορεί να προκληθεί άνετα μετά από πρόσκρουση του κρανίου στο σκληρό χιόνι !!!!!! (διευκρίνιση: Σκληρό χιόνι είναι το καλοπατημένο terrain από ρατρακ ή από συχνά περάσματα των riders . Κακώς το σκληρό χιόνι ταυτίζεται σαν έννοια με το παγωμένο ! όπου εκεί η κατάσταση φυσικά είναι πολύ πιο επικίνδυνη!! )

Τι είναι η διάσειση : Η έμμεση δύναμη από χτύπημα τραντάζει τον εγκέφαλο.

Ο εγκέφαλος μπορεί και κινείται λίγο μέσα στο κρανίο και έτσι μπορεί να τρανταχθεί από βίαιο χτύπημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάσειση , μια κατάσταση διάχυτης αλλά παροδικής διαταραχής του εγκεφάλου. Θα παρεμβληθεί μια περίοδος απώλειας των αισθήσεων , που είναι όμως πάντα σύντομη και ακολουθείται από πλήρη ανάνηψη – εξ ορισμού διάγνωση διάσεισης μπορεί να γίνει μόνο όταν ο πάσχων συνέλθει τελείως.

Στην άσχημη περίπτωση, μπορεί από ένα επεισόδιο διάσεισης να προκληθεί συμπίεση του εγκεφάλου, η οποία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται σχεδόν πάντα εγχείρηση. Συνήθως η συμπίεση εγκεφάλου προέρχεται από κάταγμα του κρανίου όπου ακολουθεί οίδημα (αιμάτωμα μέσα στον εγκέφαλο ) το οποίο σπρώχνει τους ιστούς του εγκεφάλου αν η αιμορραγία εξακολουθεί , εκτός όμως από το κάταγμα πράγμα όχι και τόσο συχνό στο χιονοδρομικό συμπίεση εγκεφάλου μπορεί να προκληθεί και από μια σοβαρή διάσειση (ταρακούνημα του εγκεφάλου μέσα στο κρανίο) Οι επιπτώσεις όπως μπορεί κάποιος να καταλάβει είναι σοβαρές , μπορεί να επιφέρει θάνατο.

Τα συνήθη συμπτώματα μιας διάσει-σης πιο σοβαρής είναι, ζάλη, ναυτία, απώλεια μνήμης των γεγονότων την ώρα ή αμέσως μετά τον τραυματισμό, ελαφρός ή και γενικευμένος πονοκέφαλος. Σε πολύ σοβαρότερη διάσειση που ενδέχεται να προκαλέσει συμπίεση , διαταραχή έντονη προσανατολισμού, έντονο πονοκέφαλο, θορυβώδης αναπνοή που γίνεται αργή, αργός και έντονος σφυγμός, άνισες ή διευρυμένες κόρες, αδυναμία ή παράλυση στην μια πλευρά του σώματος ή του προσώπου, υψηλή θερμοκρασία , αλλαγή της συμπεριφοράς όπως
ευερεθιστότητα.

Το κράνος λοιπόν είναι έτσι κατα-σκευασμένο ώστε να απορροφάει όσο το δυνατόν το κραδασμό ώστε να μην μεταφερθεί μέσα στον εγκέ-φαλο.Αν μην τι άλλο μειώνει τον βαθμό διάσεισης σε μια επικίνδυνη πτώση με το κεφάλι. Όταν κοιτάζεις ένα κράνος αν είναι καλό, μην κοιτάς μόνο το εξωτερικό κέλυφος του κράνους, σκληρότητα κτλ

Στο χιόνι εξάλλου τα κράνη σκόπιμα δεν έχουν την ίδια σκληρότητα με αυτά του δρόμου αφού δεν υπάρχει κίνδυνος τόσο για να τα διαπεράσει κάτι ή για να σπάσουν , προκειμένου φυσικά για πιο ελαφρύ εξοπλισμό. Θα πρέπει να ελέγχεις εξίσου το εσωτερικό μέρος του αν είναι σε καλή κατάσταση το οποίο απορροφάει την ενέργεια πρόσκρουσης ώστε να μην μεταφερθεί στον εγκέφαλο και προκαλέσει διάσειση.

Το εξωτερικό κέλυφος διανείμει την ενέργεια πρόσκρουσης σε όλη την επιφάνεια του κράνους και το εσωτερικό την απορροφά . Τα κράνη στο ski / snowboard είναι από ελαφριά υλικά δεν βαραίνουν το κεφάλι ενώ προστατεύον και από το κρύο και από τις ζεστές μέρες των βουνών.

Δημοσίευση από Χρήστος Ματθαιόπουλος
Καθηγήτης Φυσικής Αγωγής – Εκπαιδευτής Χιονοδρομίας
xristos.mat@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση