Εξοπλισμός Freeskiing

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να αναλύσουμε όσο περιεκτικά γίνεται την τεχνική των αλμάτων στο freestyle ski . Η επιστήμη με την οποία αναλύονται οι αθλητικές κινήσεις στον χώρο ονομάζεται βιομηχανική . Με βάση αυτήν την επιστήμη και εντελώς επιφανειακά θα απεικονίσουμε τις φιγούρες του freeskier με λυτή περιγραφή και με την βοήθεια εικόνων. Φυσικά στην περιγραφή θα συμβάλει και εμπειρία των σκιέρ έτσι όπως περιγράφεται από διάφορα forums που αναζητήσαμε στο δίκτυο, καθώς και η δική σας που πιθανόν να βγει μέσα από τις συζητήσεις στο δικό μας forum.

Γενικότερα θα σας βοηθήσει αν πρώτα ρίξετε μια ματιά σε βασικές έννοιες της βιομηχανικής οι οποίες είναι ουσιώδεις για την κατανόηση των περιγραφών. Οι έννοιες αυτές θα περιγραφούν με τον καιρό εδώ. Η έρευνα στην βιομηχανική αποσκοπεί στην ανίχνευση των πιο ορθολογικών δυνατοτήτων του ατόμου για κινητική δραστηριότητα , την εφαρμογή της σωστότερης και αποδοτικότερης τεχνικής των κινήσεων , την σωστή οργάνωση και διεύθυνση της προπονητικής διαδικασίας. Στα πλαίσια της αθλητικής επιστήμης υπάρχουν και άλλοι κλάδοι όπως βιοχημεία, Εργοφυσιολογία , αθλητιατρική , αθλητική ψυχολογία. Στο μέλλον θα αναφερθούμε και εκεί.

Η κίνηση στον αθλητισμό, από άποψη του οργανισμού του ανθρώπου καθώς και από άποψη μηχανικής είναι αντικείμενο της βιο-μηχανικής. Η βιομηχανική πρέπει κάπου εδώ να πούμε ότι εξετάζει το κάθε άθλημα ξεχωριστά με διάφορους μεθόδους και βγάζει τα πορίσματα τα οποία φυσικά διαφέρουν. Ειδικότερα τώρα για το freestyle ski και την Ελλάδα δεν έχουν αναλυθεί τα κινητικά μοτίβα , είναι δε αμφίβολο αν αυτό έχει γίνει ακόμα και στις χώρες όπου ευδοκιμεί το άθλημα.

Οι σελίδες αυτές λοιπον είναι μια τολμηρή προσέγγιση που αν μην τι άλλο κάποια βασικά trikcks θα μπορέσουμε μέσα από την ανάλυση να τα απλοποιήσουμε.

Δημοσίευση από Χρήστος Ματθαιόπουλος
Καθηγήτης Φυσικής Αγωγής – Εκπαιδευτής Χιονοδρομίας
xristos.mat@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση