Free Running – Parkour

Πριν ξεκινήσει αυτό το άρθρο θα ήταν σκόπιμο να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο:

To Free Running (Foto) είναι μια φυσική δραστηριότητα τέχνη , στην οποία οι συμμετέχοντες (free runners/ελεύθεροι δρομείς ) επιχειρούν να περάσουν όσα εμπόδια βρίσκουν μπροστά τους με επίδοξο τρόπο χρησιμοποιώντας μόνο τις σωματικές τους ικανότητες. Οι δρομείς αυτοί των πόλεων συνήθως , τρέχουν ελεύθερα στο χώρο και επιδιώκουν με διάφορες φιγούρες να περάσουν τα «φυσικά» εμπόδια , τοίχους , κάγκελα , σκαλιά κτλ που βρίσκουν μπροστά τους. Ένας τέτοιος δρομέας στο πέρασμά του κάνει τεράστια άλματα, εναέριες κυβιστήσεις και άλλες κινήσεις ακροβατικές , δημιουργώντας έτσι ένα αθλητικό και αισθητικό τρόπο κίνησης, κυρίως μέσα στις πόλεις. (κτίρια, πάρκα , δρόμοι κ.ο.κ)

Ιδρυτής του free running κινήματος φαίνεται να είναι ο Sebastien Foucan ο οποίος εμπνεύσθηκε από την τέχνη του Parkour που είναι μια σωματική τέχνη που σκοπό έχει την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική μετακίνηση με το ίδιο το σώμα από ένα σημείο Α σε ένα άλλο σημείο Β. Το free running ενσωματώνει στοιχεία και από το tricking και των street stunts, στοιχεία τα οποία δεν ενστερνίζεται η συμβατική πρακτική του parkour. Αρχικά ο όρος free running χρησιμοποιήθηκε εναλλακτικά από τον όρο parkour. O Foucan έδωσε στη δραστηριότητα αυτή περισσότερο στυλ ενώ επικεντρώθηκε και στην ομαλότητα της κίνησης. Ωστόσο από την στιγμή που οι free runners άρχισαν να ενδιαφέρονται για την αισθητική περισσότερο παρά για την αποτελεσματικότερη κίνηση , τα δύο αυτά στυλ, free running και parkour , τελικά διαχωρίστηκαν ως ξεχωριστά αθλήματα ή τέχνες. Κοινώς το free running προέρχεται από το Parkour του οποίου κύριος θεμελιωτής της σημερινής μορφής φαίνεται να είναι o David Belle (κλίκαρε φώτ. αριστερά) ωστόσο οι πρώτες επιρροές εντοπίζονται στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Georges Hebert ενώ είναι επίσης γνωστό ότι Γάλλοι στρατιώτες στο βιετνάμ εμπνεύστηκαν από τον Hebert και δημιούργησαν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως parcours du combattant. Ο Hebert θεμελίωσε μια μέθοδο εκγύμνασης του σώματος χρησιμοποιώντας το ίδιο το σώμα αλλά και τον φυσικό χώρο γύρω από τον ασκούμενο με έμφαση στον αλτρουισμό και αποτελεσματικότητα.

Ενώ αυτά τα δύο έχουν πολλές κοινές τεχνικές ,free running και parkour, τελικά έχουν θεμελιακές διαφορές στην φιλοσοφία τους και πρόθεση. Πιο αναλυτικά οι στόχοι στο parkour είναι η πιο αποτελεσματική μετακίνηση μεταξύ εμποδίων και η πιο γρήγορη, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατο να υπερνικηθούν και η διαφυγή ή ικανότητα να αποφεύγουν με επιδεξιότητα τους διώκτες τους.

Στο Parkour σκοπός είναι η μετακίνηση από ένα σημείο Α στο σημείο Β με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα να είναι και ο πιο σύντομος , ενώ στο Free Running γίνεται το ίδιο μόνο που προστίθεται περισσότερο στυλ καθώς και φιγούρες. Για παράδειγμα για πιο λόγο να κάνει κάποιος buck flip από ένα υπερυψωμένο σημείο όταν μπορεί να μετακινηθεί πιο αποτελεσματικά με ένα απλό άλμα σε μια κίνηση; Σε μια τέτοια περίπτωση την στιγμή που ο Free Runner θα προσγειώνεται στο έδαφος , ο Traceur ( «τρασερ=ανιχνευτής» το άτομο που κάνει parkour) θα έχει ήδη απομακρυνθεί.

Πολλές φορές έχει γίνει διαμάχη μεταξύ των traceur και των Free Runners πάνω στην χρήση της ορολογίας για τα ίδια άλματα. Η κοινότητα του Parkour γενικά χρησιμοποιεί για την περιγραφή των μοτίβων τους γαλλικούς όρους ή την αγγλική μετάφραση ενώ οι free runners έχουν δημιουργήσει δικιά τους ορολογία.

?λλο ένα επίμαχο σημείο που δημιουργεί ποικίλες εντυπώσεις μεταξύ Parkour και Free running είναι η ιδέα του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού συναγωνισμού. Από την αρχή της δημιουργίας του Parkour η κοινότητα τοποθετήθηκε ενάντια στην ιδέα επίσημων αγώνων καθώς βεβηλώνει τα θεμέλια της φιλοσοφίας τους. Στο ζήτημα αυτό η κοινότητα του Free Running έχει μια πιο χαλαρή τοποθέτηση.

Υπάρχουν πολλές ομάδες διεθνώς που εκπροσωπούν το Free Running ή το Parkour,όπως είναι οι 3Run Family, Sin Clan, Parkour Coaching, Monos Urbanos μια μεξικάνικη ομάδα και άλλες πολλές. Σε αυτές τις ομάδες ενσωματώνονται και γυναίκες , όπως είναι η Lin Rowlands, Karen Palmer, Kat και άλλες οι οποίες βρίσκονται μάλιστα σε καλό επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το Free Running που κατά την γνώμη μου το όλο concept συνάδει με την γενικότερη φιλοσοφία αναζήτησης στον φυσικό χώρο που μας περιβάλει. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι μέχρι τώρα ως φυσικό χώρο για δραστηριότητες εννοούσαμε το βουνό , την θάλασσα , την φύση γενικότερα, ενώ στην περίπτωση του Free Running ως φυσικός χώρος θεωρείται και ένας αστικός χώρος – πόλη και οι κατασκευές μέσα σε αυτή . Πιστεύω ότι μαζί με τα άλλα σπορ όπως , skate, in line , bmx το free running προσθέτει μια πολύ όμορφη νότα στις εναλλακτικές επιλογές των νέων και καταργεί τις συμβατικές εικόνες της άχαρης πόλης.

Μια σημαντική επισήμανση , όπως θα καταλάβατε πρόκειται για μια αρκετά Hardcore δραστηριότητα, με άμεσους κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα. Πολλοί προσπάθησαν ανεύθυνα και χωρίς μεθοδική να μιμηθούν τα δύσκολα άλματα του Free Running ή του Parkour και κατέληξαν ακόμα και στον θάνατο ή σε πολύ σοβαρό τραυματισμό.

Δημοσίευση από Χρήστος Ματθαιόπουλος
Καθηγήτης Φυσικής Αγωγής – Εκπαιδευτής Χιονοδρομίας
xristos.mat@gmail.com

Χρήσιμα Links για περισσότερες λεπτομέρειες:
Link 1 Ελληνική Ομοσπονδία Parkour
Link 2 Ελληνικό Link αρκετά επεξηγηματικό
Link 3 Επίσημο site για το Parkour
Link 4 Παγκόσμια ομοσπονδία για το Parkour

Διάφορες ομάδες και τα sites:
Urban Freeflow
American Parkour
Learn Parkour
3 Run

Sin-Clan
Parkour Coaching
Monos Urbanos

Συζήτηση για το θέμα μπορεί να γίνει εδώ.

Αφήστε μια απάντηση